روانشناسی رشد و اختلالات یادگیری
اختلال یادگیری چیست؟
به گفته سایت mayoclinic ناتوانی یادگیری، یک بیماری عصبی است که بر توانایی مغز برای ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات تأثیر میگذارد. کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری در خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن، درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی مشکل دارد. این موضوع سبب بروز مشکل در یادگیری اطلاعات و مهارتهای جدید در افراد مبتلا به این بیماری میشود.
به طور کلی تعریف دقیق اختلال یادگیری به این شرح است :” ناتوانی یادگیری به معنای اختلال در یک یا چند فرآیند روانشناختی اساسی است که در درک یا استفاده از زبان، گفتار یا نوشتار دخیل بوده و ممکن است خود را در توانایی گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، املا یا انجام محاسبات ریاضی نشان دهد.”
اختلال یادگیری با چه علائمی خود را نشان می دهد؟
عارضه اختلال یادگیری در سنین مختلف با نشانههای متفاوتی همراه است. در وهله اول تشخیص بیماری به عهده والدین است؛ اما تشخیص نهایی باید توسط روانشناس انجام شود. به طور کلی میتوان علائم اولیه این اختلال را به صورت زیر خلاصه کرد:
- فاصله توجه کوتاه و مشکل در تمرکز
- حافظه ضعیف
- مشکل در پیروی از دستورالعملها
- هماهنگی ضعیف دست و چشم یا بدن
- مشکل در خواندن و درک مطلب
- مشکل در درک مفاهیم جدید
- مشکل در یادگیری الفبا، روزهای هفته، اعداد و غیره
- دیرتر از اکثر بچهها صحبت میکند.
- رشد آهسته دایره واژگان
- توانایی ضعیف فرد در خواندن یا نوشتن یک متن.
علاوه بر موارد ذکر شده دکتر جیمز موریسون در کتاب DSM-۵ توصیفات دقیقی از نحوه تشخیص اختلال LD عنوان کرده است.
دانلود کتاب روانشناسی رشد و اختلالات یادگیری pdf
معرفی انواع اختلالات یادگیری رایج
در قسمت اختلال یادگیری چیست، به طور کلی در مورد همه انواع این اختلالات صحبت کردیم. در این بخش سعی داریم تا به طور جزئیتر در مورد انواع اختلال LD صحبت کنیم.
۱. نارسا خوانی
اختلال در خواندن که با نارساخوانی نیز شناخته میشود، از مهمترین انواع اختلالات یادگیری است. مشکلات اساسی خواندن زمانی رخ میدهد که درک رابطه بین صداها، حروف و کلمات مشکل باشد. علائم مشکل در خواندن شامل مواردی مانند تشخیص حروف و کلمات، درک کلمات و ایدهها، سرعت خواندن و روانخوانی و مهارتهای عمومی واژگان است. اکثر افراد مبتلا به LD (حدود ۸۵%) دارای ناتوانی خواندن یا نارساخوانی هستند.
۲. دیسکالکولی (Dyscalculia)
اصطلاحی است که به طیف وسیعی از مشکلات ریاضی از جمله ضعف در درک معنای اعداد و دشواری در به کارگیری اصول ریاضی برای حل مسائل اشاره دارد. اختلال ریاضی در کودکان معمولا دیر تشخیص داده میشود.
۳. دیسگرافی (Dysgraphia)
اختلال در نوشتن یا دیسگرافی نوعی ناتوانی یادگیری است که بر توانایی نوشتن تأثیر میگذارد. این اختلال میتواند خود را به صورت مشکلات املایی، دست خط ضعیف و مشکل در قرار دادن افکار روی کاغذ نشان دهد.
۴. دیسپراکسی (dyspraxia)
اختلال حرکتی از دیگر انواع اختلالات یادگیری است که به مشکلات حرکتی و هماهنگی اشاره دارد. علائمی که نشان میدهد کودک شما ناتوانی در هماهنگی حرکتی دارد شامل مشکلاتی در تواناییهای فیزیکی است که نیاز به هماهنگی دست و چشم دارد. مانند: بستن دکمههای پیراهن.
۵. مشکلات شنوایی و دیداری
چشمها و گوشها ابزار اصلی رساندن اطلاعات به مغز هستند. اگر چشمها یا گوشها به درستی کار نکنند، امکان دارد یادگیری آسیب ببیند.
استخدامی جدید اموزش و پرورش نمونه سوالات 1403
سوالات عمومی آزمون استخدامی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ۱۴۰۲
منابع تخصصی دبیر کار و فناوری استخدامی آموزش و پرورش 1402
منابع اختصاصی آزمون استخدامی آموزش و پرورش ۱۴۰۲
یادگیری ,اختلال ,مشکل ,خواندن ,اختلالات ,تشخیص ,اختلالات یادگیری ,اختلال یادگیری ,انواع اختلالات ,ناتوانی یادگیری ,اشاره دارد ,انواع اختلالات یادگیری